Janov (Genova) administrativní centrum vinařské oblasti Ligurie v severozápadní Itálii?
Ale ne, Janov na severu Čech! I zde se dá pěstovat vinná réva a vyrábět víno.
Janov u Nového Boru, vesnice na severu Čech a tam maličký vinohrad o 25 hlavách vinné révy přibližně na 50,5° severní šířky. Asi ne nejsevernější vinice v České republice, ale možná nejsevernější místo, kde se vyrábí u nás víno. Nebo se pleteme? | ||
|
Solaris je bílá odrůda vinné révy. Byla vyšlechtěna v Ústavu vinohradnictví ve Freiburgu. V historii jejího šlechtění najdeme i drobnou stopu prof. Viléma Krause. Hrozen je válcového tvaru, středně velký, bobule střední kulatá. Listy jsou intenzívně lesklé. Raná odolná odrůda dozrávající v našich podmínkách obvykle v polovině září. Ne tak letos! |
|
|
V polovině září vykazovaly hrozny cukernatost hluboko pod požadovanými hodnotami. Až teprve v říjnu jsme se přiblížili potřebné cukernatosti kolem 20°NM (20 stupňů normovaného moštoměru). Taková hodnota je již (při dobrém prokvašení) zárukou dostatečného objemu alkoholu ve víně. | |
|
11. říjen byl tím správným dnem. Sice nebylo tak slunečné počasí jako obvykle při „vinobraní“ v září, ale hrozny z 15 hlav odrůdy Solaris čekaly netrpělivě na nůžky. | |
|
Sklizené hrozny je třeba obratem zpracovat, aby se tyto neznehodnotily. Pečlivě oddělit bobule od třapin je u bílých vín důležité. Třapiny by ve vínu zapříčinily nepříjemnou pachuť. | |
|
Při drcení bobulí malovinaři stačí ruce a drobné nástroje. | |
|
Starý repasovaný lis dobře poslouží. Bobule lisujeme po částech a beze spěchu. Jakmile vylisované zbytky bobulí vystřelují bokem, je čas na další várku. Vylisované zbytky rmutu patří na kompost. Poslouží jako hnojivo pod stromky. | |
|
Mošt bude kvasit ve skleněném demižonu. V tuto chvíli ještě není jisté, zda tato velikost bude ta správná. | |
|
Desetilitrový demižon se pro letošní úrodu ukázal jako ideální. Při příliš velké nádobě hrozí nežádoucí oxidace moštu. Je-li nádoba moc plná, mohlo by dojít k úniku kvasícího moštu přes kvasnou zátku. | |
|
Směs v malé lahvi - mošt, vlahá voda, kvasinky a trocha řepného cukru. Nástup kvašení je otázkou pár desítek minut. Po nástupu kvašení v lahvi se její obsah vlije do demižonu a dobře promíchá. Brzy nastane fáze bouřivého kvašení moštu. | |
|
Zatímco stromky vinné révy budou několik měsíců odpočívat a čekat na únorovou prořízku, mošt kvasí za ideální teploty ve sklepě. |
|
Držte nám palce, k dobrému vínu je ještě dlouhá cesta. |