Vin Jaune
Unikátní žluté víno z Jury z odrůdy Savagnin (100%). Hrozny ze stromků starých 30 až 35 let se sklízí výhradně ručně. Jedinečná krajová specialita, k jejíž výrobě se používají hrozny této prastaré odrůdy. Vůní i chutí připomíná suché sherry, voní po mandlích, lískových oříšcích, koření a celeru. Skvělý aperitiv. Vynikající ke kuřeti se smrži nebo hříbky na Vin Jaune. Výborné také ke šnekům, lanýžům či pokrmům s curry a šafránem či starému sýru Comté. Také máme vyzkoušeno k toustíku s modrým sýrem a hruškou. Výborné! Servírujte při teplotě 12 °C. Žluté víno je možné uchovat po dobu 100 let i více. Vyzkoušíte?
Kategorie: | Speciální vína |
---|---|
Země původu: | Francie |
Oblast: | Jura |
Vinařství: | Le Clos des Grives |
Ročník: | 2015 |
Balení: | 0,62 l |
Obsah alkoholu: | 14 % |
Hrozny pro výrobu tohoto vína se sbírají velmi pozdě a samotné kvašení probíhá až do následujícího jara. Pak se víno stáčí do dubových sudů o obsahu 225 litrů, které již dříve sloužily ke zrání Vin Jaune. Na povrchu vína se utvoří zvláštní povlak kvasinek. Říká se mu „voile“ (závoj). Ten chrání víno před příliš rychlou oxidací. V sudech víno následně zraje 6 let a 3 měsíce. Výsledkem je charakteristická vůně a chuť, kterou Francouzi nazývají „goût de jaune“ (žlutá chuť). Následně se víno plní do typických láhví („clavelin“). Obsah láhve je 62 cl – přesně tolik totiž zbude z jednoho litru vína po víc než šestiletém zrání na sudu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.