Ačkoliv je Beaujolais oficiálně součástí Burgundska, obvykle se považuje za samostatnou jednotku.
Jméno tohoto regionu je odvozeno od pánů z Beaujeu, kteří kraji vládli od 9. do 11. století. Ovšem až ve 14. století se kraj Beaujeu dostal pod francouzskou korunu.
Oblast Beaujolais začíná asi 10 km pod městem Mâcon v departementu Rhône. Je poměrně malá (60 km na délku, 12 km na šířku). Rozkládá se na svazích údolí řeky Saôna.
Pouze asi 2 % vinic jsou osázena odrůdou Chardonnay, z ní se vyrábí velmi vzácné bílé Beaujolais. Zbytek je osázen odrůdou Gamay, z níže se dělá několik málo růžových, ale především řada výborných ovocných červených vín. Jiné odrůdy jsou výjimkou.
(po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)
Suprème de poulet farci à la julienne de légumes sauce au vin rouge (Kuřecí prsa plněná zeleninovou směsí v omáčce s červeným vínem)
Vynikající pokrm z Beaujolais, který se dá připravit z běžně dostupných ingrediencí. I když ideální jsou prsa z bresského kuřete a samozřejmě víno z odrůdy Gamay.
2 porce
Příprava 15 min, tepelná úprava cca 1 h.
Ingredience
- 2 kuřecí prsa s křídlem
- 1 menší pórek
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 60 g másla
- 4 dcl červeného vína
- Sůl a pepř
Pórek, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na menší kousky, pečlivě promícháme a lehce osmahneme na třetině másla doměkka (asi 5 min). Osolíme a opepříme. Další třetinu másla nakrájíme na kostičky a dáme zchladit.
Kuřecí prsa podélně nakrojíme a vzniklé kapsy naplníme opečenou směsí zeleniny. V hlubší pánvi rozehřejeme na vyšším ohni zbývající třetinu másla, přidáme kuřecí maso a opečeme je z obou stran dozlatova.
Přilijeme víno a vaříme na mírném ohni 30 min. Poté maso vyjmeme, dáme na mísu a udržujeme teplé. Omáčku zredukujeme a postupně do ní vmícháme kostičky másla.
Maso rozdělíme na talíře a kolem něho nalijeme omáčku. Jako příloha se hodí např. tagliatelle.
Věděli jste, že:
Drůbež z Bresse nese označení AOC (Appellation d´Origine Contrôlée), které je jinak vyhrazeno převážně vínům a sýrům. Život bresských kohoutů a slepic řídí od prvního do posledního dne přísné předpisy.
K pokrmu doporučujeme tato vína z Beaujolais: