Bourgogne (FR)

První důkazy o organizovaném vinařství v Burgundsku pocházejí už ze 7. století př. Kr., kdy se Keltové vrátili ze svých výbojů do Itálie a přinesli s sebou sukovité keře vinné révy. S odstupem mnoha staletí se burgundská vína stala po dlouhou dobu nejlepšími v celém křesťanském světě.

Burgundskému vínu dodávají osobitý charakter nejen skvělé půdní podmínky, ale i drsné zimy a teplá léta.

Pěstují se zde odrůdy Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Gamay a také Sauvignon. Burgundsko tvoří složitá mozaika vinic (climat), obcí, clos a cru.

Burgundsko se dělí do devíti geografických oblastí: Chablis, Auxerrois, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Châonnaise, Mâconnais, Beaujolais Villages, Beaujolais a Coteaux du Lyonnais.

 

bíléikonačervenéinkona  (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

 

burgundy-wine-guide-map

 

Coq au vin (Kohout na víně)

Velká klasika! Vyzkoušejte jeden z nejtypičtějších francouzských pokrmů. Nabízíme jeden z mnoha receptů.

4 porce

Příprava 25 h, tepelná úprava 3-4 h

 

Ingredience

  • 1 větší kohout 
  • 500 g mrkve
  • 5 středních cibulí
  • 1 hlavička česneku
  • 100 ml brandy (např. Marc de Bourgogne)
  • 1 l červeného (ideálně burgundského) vína
  • Sůl, pepř
  • Tymián, bobkový list, hřebíček
  • 200 ml olivového oleje
  • 75 g mouky
  • 1 lžíce kakaa

Kohouta naporcujeme na 8 částí. Kusy masa dáme do mísy společně s nakrájenou mrkví a cibulí. Přidáme oloupané stroužky česneku, koření, brandy a víno, sůl a pepř. Marinujeme cca 48 h. 

Kusy kohouta vyjmeme, osušíme a obalíme v hladké mouce. Ve větším kastrolu rozehřejeme olivový olej, vložíme kusy kohouta a na vyšším ohni opečeme dozlatova. Maso vyjmeme. Z marinády vyjmeme zeleninu a osušíme. Marinádu přivedeme k varu a procedíme přes jemné síto. Zeleninu dáme do kastrolu po masu a orestujeme. Posypeme kakaem a promícháme. Přidáme kusy kohouta a přelijeme marinádou. 

Přivedeme k varu a poté přemístíme do trouby předehřáté na 160 °C a dusíme 2-3 h. Poté kusy kohouta vyjmeme a udržujeme teplé. Omáčku procedíme a dochutíme solí a pepřem dle chuti.

Podáváme např. s makaróny a můžeme ještě dochutit strouhanými lanýži.

 

Věděli jste, že:  

Kohout na víně je typickým francouzským pokrmem. Existuje mnoho variant (asi jako u naší „svíčkové“). V některých oblastech se používají při přípravě také bílá vína.

 

K pokrmu doporučujeme tato vína z Bourgogne:



Zpět do obchodu