První důkazy o organizovaném vinařství v Burgundsku pocházejí už ze 7. století př. Kr., kdy se Keltové vrátili ze svých výbojů do Itálie a přinesli s sebou sukovité keře vinné révy. S odstupem mnoha staletí se burgundská vína stala po dlouhou dobu nejlepšími v celém křesťanském světě.
Burgundskému vínu dodávají osobitý charakter nejen skvělé půdní podmínky, ale i drsné zimy a teplá léta.
Pěstují se zde odrůdy Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Gamay a také Sauvignon. Burgundsko tvoří složitá mozaika vinic (climat), obcí, clos a cru.
Burgundsko se dělí do devíti geografických oblastí: Chablis, Auxerrois, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Châonnaise, Mâconnais, Beaujolais Villages, Beaujolais a Coteaux du Lyonnais.
(po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)
Coq au vin (Kohout na víně)
Velká klasika! Vyzkoušejte jeden z nejtypičtějších francouzských pokrmů. Nabízíme jeden z mnoha receptů.
4 porce
Příprava 25 h, tepelná úprava 3-4 h
Ingredience
- 1 větší kohout
- 500 g mrkve
- 5 středních cibulí
- 1 hlavička česneku
- 100 ml brandy (např. Marc de Bourgogne)
- 1 l červeného (ideálně burgundského) vína
- Sůl, pepř
- Tymián, bobkový list, hřebíček
- 200 ml olivového oleje
- 75 g mouky
- 1 lžíce kakaa
Kohouta naporcujeme na 8 částí. Kusy masa dáme do mísy společně s nakrájenou mrkví a cibulí. Přidáme oloupané stroužky česneku, koření, brandy a víno, sůl a pepř. Marinujeme cca 48 h.
Kusy kohouta vyjmeme, osušíme a obalíme v hladké mouce. Ve větším kastrolu rozehřejeme olivový olej, vložíme kusy kohouta a na vyšším ohni opečeme dozlatova. Maso vyjmeme. Z marinády vyjmeme zeleninu a osušíme. Marinádu přivedeme k varu a procedíme přes jemné síto. Zeleninu dáme do kastrolu po masu a orestujeme. Posypeme kakaem a promícháme. Přidáme kusy kohouta a přelijeme marinádou.
Přivedeme k varu a poté přemístíme do trouby předehřáté na 160 °C a dusíme 2-3 h. Poté kusy kohouta vyjmeme a udržujeme teplé. Omáčku procedíme a dochutíme solí a pepřem dle chuti.
Podáváme např. s makaróny a můžeme ještě dochutit strouhanými lanýži.
Věděli jste, že:
Kohout na víně je typickým francouzským pokrmem. Existuje mnoho variant (asi jako u naší „svíčkové“). V některých oblastech se používají při přípravě také bílá vína.
K pokrmu doporučujeme tato vína z Bourgogne: