Champagne (FR)

Šampaňské, považované za absolutní symbol šumivého potěšení, smí být vyráběno pouze v jediné oblasti na světě, ve francouzském Champagne. Žádné jiné víno, bez ohledu na to, zda pochází z Francie nebo odjinud a jakým způsobem je vyráběno, nemůže používat prestižní název Champagne. Toto víno je skutečně naprosto unikátní.

Historické centrum oblasti Remeš (Reims) leží asi 150 km severovýchodně od Paříže, ale geografické centrum Champagne se nachází poněkud jižněji v Épernay. Champagne se dělí do čtyř regionů. Montagne de Reims (svahy jižně od Remeše), Vallée de la Marne (údolí Marny od Châteaux-Thierry po Châlon-sur-Marne), Côte des Blancs (kopcovitá oblast jižně od Épernay) a Côte de Bar v departmentu Aube, mezi Bar-sur-Seine a Bar-sur-Aube. Každý z uvedených regionů má svou vlastní geografickou identitu. Ta je dána jejich různou polohou, počtem hodin slunečního svitu, reliéfem a samozřejmě pěstovanými odrůdami.

V oblasti Champagne je povolenou pěstování pouze tří odrůd vinné révy. Odrůda Pinot Noir dodává vínům páteř a plnost, Chardonnay je odpovědné za elegantní kyselinu a rafinovanou chuť a Pinot Meunier dodává vínům svěžest a živost.

 

Poulet au champagne (Kuře na šampaňském)

Kuře na šampaňském je jedním z těch receptů, které jsou velmi oblíbené ke slavnostním příležitostem v rodinném kruhu. Nebo proč ne na večer s přáteli?Díky krémové omáčce jemné chuti a kuřeti, které se rozplývá na jazyku, se jistě stane i Vaším oblíbeným jídlem.

čtyři porce

Příprava 25 min, tepelná úprava 1 h až 1 h 15 min.

Ingredience

  • 1 kuře (ideálně z volného chovu)
  • 50 g másla
  • 25 cl Crème fraîche
  • 1 sklenka Cognacu
  • 0,75 l šampaňského
  • 50 g hladké mouky
  • 2 šalotky
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Kuře naporcujte na menší kousky, osolte a opepřete.
Na pánvi rozpalte olivový olej kuře na něm opečte dozlatova, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku. Přilijte koňak a flambujte.
Přilijte šampaňské, přikryjte a pokračujte ve vaření asi 1 hodinu nebo až bude maso měkké.
Kuře vyjměte z pánve a uchovávejte ho v teple na misce.
Připravte si beurre manié. Když je směs hladká, přidejte Crème fraîche a smíchejte ji s obsahem zapékací misky.
Dobře promíchejte metličkou, dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
Jakmile je omáčka dokonale promíchaná a hladká, nalijte ji do misky na kuře. Podle chuti můžete ozdobit hotové jídlo čerstvými bylinkami, například pažitkou či estragonem.
Podávejte s rýží.

Věděli jste, že:

Beurre manié je směs hladké mouky a měkkého (ne rozpuštěného) másla v poměru 1:1. Ve Francii se často používá k zahuštění omáček.