Oblast Marche hraničí na západě s Apeninami, Umbrií s malou částí Toskánska, na severu s Emilií, na jihu s pohořím Ambruzzi a na východě jej omývá Jaderské moře.
Celý kraj protíná značné množství řek (Conca Foglia, Metauro, Cesano, Tronto) vinoucích se z Apenin k Jadranu. Právě v jejich údolích, kde se révě daří je soustředěno vinařství.
Region Marche je známý převážně pro svá bílá vína. Pěstují se zde především odrůdy Verdicchio, Trebbiano a vynikající Bianchello. Další zde pěstované bílé odrůdy jsou Pinot Bianco, Passerina, Malvasia Toscana a další.
Nejlepší červená vína z Marche jsou většinou vyrobena z odrůd Sangiovese nebo Montepulciano, v menším zastoupení se pak objevují hrozny Cliegiolo, Pinot Nero, Lacrima di Morro nebo Vernaccia Nera.
(po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)
Ossobuco di vitello (Telecí ossobuco)
Italská klasika. Italská gastronomie však není jedna. Střed a jih je olivový olej, sever máslo či dokonce sádlo. Na jihu patří do řady pokrmů rajčata, na severu nikoli-Ossobuco jsme připravovali již mockrát, tento recept se nám zdá nejlepší.
4 porce
Příprava 20 min, tepelná úprava cca 2 h
Ingredience:
- 30 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 krát ossobuco (plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy)
- 1 pórek (bílá část)
- 4 šalotky
- 4 stroužky česneku
- Hladká mouka
- 300 ml suchého bílého vína
- 300 ml hovězího (nemáte-li, může být i kuřecí) vývaru
- Jemná mořská sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 větší masitá rajčata (ideálně San Marzano)
- Italské těstoviny (hodí se např. maccheroni)
Na pánev nalijeme olej a přidáme máslo. Maso po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce (přebytečnou oklepeme). Opečeme z obou stran dozlatova. Maso vyjmeme a dáme stranou. Do výpeku přidáme šalotku a pórek (nemusí být najemno), po chvíli přidáme najemno nakrájený česnek. Lehce osmahneme. Na pánev vrátíme maso, podlijeme bílým vínem a necháme zcela odvařit. Přidáme vývar tak, aby maso bylo ponořené. V případě potřeby doplníme vodou. Pánev přikryjeme a zvolna vaříme na mírném ohni 40 min. Rajčata nařízneme spaříme, oloupeme, odstraníme z nich semínka a nakrájíme na větší kusy. Přidáme je na pánev a přikryté vaříme vše na mírném ohni dalších 40 min. Občas promícháme.
Pokličku dáme pryč, do pánve v mícháme těstoviny. Velmi zvolna vaříme odkryté asi 20 min, nebo až budou těstoviny „al dente“ a šťáva bude zredukovaná tak, že bude dobře držet na těstovinách. Servírujeme vše dohromady.
Věděli jste, že:
Vynikající ossobuco umějí i Chorvaté. Jak by ne, však mají s Italy mnoho společného. Přidávají do pokrmu také papriku. Jako těstoviny používaji šurlice.
K pokrmu doporučujeme tato vína z Marche: