Loira, nejdelší francouzská řeka (1 012 km - Vltava má 430 km) pramení v departmentu Ardèche a širokým obloukem se stáčí ke svému cíli, Atlantickému oceánu. Údolí Loiry skýtá velmi proměnlivý obrázek. Svému přírodnímu bohatství a pestrým květinovým záhonům vděčí tento kraj za svou přezdívku „Le jardin de la France“ (Zahrada Francie). Vinice jsou v různé hustotě rozesety po celém údolí. Někdy se nacházejí ve vzdálenosti více než 80 km od Loiry. Celkem se v údolí Loiry vyrábí více než 100 různých vín (bílých, červených i růžových).
Vallé de Loire se dále dělí na 4 podoblasti: Pays Nantais, Touraine, Anjou a Centre Loire.
V oblasti se vyrábí široká škála vynikajících vín. V našich krajích jsou asi nejoblíbenější „Sauvignony“ z oblastí Sancerre a Touraine.
Pěstují se zde tyto odrůdy vinné révy:
V oblasti se vyrábí široká škála vynikajících vín. V našich krajích jsou asi nejoblíbenější „Sauvignony“ z oblastí Sancerre a Touraine.
Pěstují se zde tyto odrůdy vinné révy:
Modré - Grolleau, Cabernet Franc (místně Le Breton), Cabernet Sauvignon, Gamay, Pinot Noir
Bílé - Muscadet (místně Melon de Bourgogne), Chenin Blanc (místně Pineau de Loire), Sauvignon Blanc.
Bílé - Muscadet (místně Melon de Bourgogne), Chenin Blanc (místně Pineau de Loire), Sauvignon Blanc.
Brochet beurre blanc (Štika s máslovou omáčkou)
Řeka Loira je, krom své krásy, rájem mnoha živočichů. Patří mezi ně úhoři, kapři, sumci, candáti, štiky anebo třeba žáby. Obyvatelé údolí z nich připravují vynikající krmi a jídla patriotsky doplňují místními víny (od Muscadetu až po Sancerre).
2 porce
Příprava 15 min, tepelná úprava cca 50 min.
Ingredience
- 1 loirská štika (asi 1,5 kg)
- 1 bouquet garni
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 50 ml bílého vinného octa
- 2 šalotky
- 200 g soleného másla
- 50 ml bílého vína
- 3 snítky petrželky
- Sůl a pepř
Štiku vykucháme a očistíme. Z vody, soli, pepře a bouquet garni a octa uvaříme court-bouillon (cca 20 min). Do court-bouillon vložíme štiku a vaříme 10 minut na každých půl kilo masa. Šalotky pokrájíme a vaříme s octem a vínem, dokud se tekutina neodpaří. Odstavíme a po malých kouscích vmícháme máslo a opepříme. Štiku upravíme na mísu na ubrousek a obložíme petrželkou. Podávám s bramborami uvařenými v páře a máslovou omáčkou.
Věděli jste, že:
Ryby z Loiry jsou vyhlášené. Neméně slavné jsou však řeznické speciality z Touraine. Budete-li mít příležitost určitě ochutnejte např. vynikající rillons či andouillettes. No a potom už jen vyzkoušet, které místní víno Vám bude k těmto dobrotám pasovat.
K pokrmu doporučujeme tato vína z Vallée de la Loire: