Francouzský region Sud-Ouest (Jihozápadní Francie) se rozkládá mezi Languedoc-Roussillon a Bordeaux.
Zatímco jeho geografické hranice jsou jasně vymezeny, není snadné definovat hranice zdejších vinařských oblastí.
Silné společenské a ekonomické zájmy přesvědčily některé vinařské oblasti ležící geograficky na jihozápadě (např. Bergerac, Côtes de Duras...), aby se připojily k velkým oblastem Bordeaux.
Protože se v těchto oblastech často používají k výrobě vína stejné odrůdy jako v Bordeaux, dá se jejich spojení pochopit.
Bordeaux však nechme stranou a berme Sud-Ouest jako svébytný region a jako stejnou vinařskou oblast jakou je třeba Langudoc-Roussillon či Vallée du Rhône. Celá oblast je velmi pestrá a rozděluje se do pěti regionů s velkým množství apelací a svébytných odrůd.
Je obtížné psát obecně o vínech tak rozmanité oblasti. Pojďme je poznávat postupně. Prvním zastavením v našem obchodu vínem je starobylá oblast Gaillac. Rozkládá se severovýchodně od města Toulouse. Slyšeli jste někdy o odrůdách Mauzac, Braucol, Duras či Loin de l’oeil?
(po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)
Pâté de lapin en croute (Králičí paštika v krustě)
Králičí paštika v krustě je skutečně nadčasová francouzská klasika. Pokud ji připravíte několik dnů před konzumací, bude ještě lepší.
Dvě porce
Příprava 50 min, tepelná úprava 20-30 min.
Ingredience
- Listové těsto
- 1 králičí hřbet
- 30 g másla
- 80 g vepřové klobásy (ideálně z Toulouse)
- 30 g polovařených celých foie gras
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 vejce
- 3 listy šalvěje
- Sůl, pepř
Králičí hřbet osolte a opepřete, vložte do pánve a ze všech stran opečeme na másle.
Maso vyjměte a dejte stranou. Cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi.
Připravte si nádivku z klobásy, foie gras, jednoho vejce a nasekané šalvěje.
Promíchejte zeleninu a nádivku.
Pečlivě oberte maso z králičího hřbetu, nakrájejte je na drobné kousky a přidejte do nádivky.
Vše pečlivě promíchejte.
Do malé formy rozprostřete listové těsto, naplňte je nádivkou a zcela zakryjte plátkem listového těsta.
Pečlivě utěsněte a potřete vaječným žloutkem.
Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-30 minut.
Králičí paštiku v krustě můžete jíst teplou i studenou se zeleným salátem, jako předkrm nebo hlavní chod.
Věděli jste, že:
Králík patří k nejpočetněji chovaným zvířatům? Ve Francii je chováno 28 milionů králíků a králičí maso na mnoho způsobů patří k velmi oblíbeným.
K pokrmu doporučujeme tato vína z Gaillac:
Château de Terride rosé
Les Caprices d’Alix rosé tendre
Château de Terride blanc